Obiekt

Tytuł: "W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno - kulturowej"

Liczba stron:

252

Współtwórca:

Joanna Mroczkowska - antropolog; doktorant w Instytucie Badań Interdyscyplinarnych Artes Liberales przy Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego; Dominika Potkańska - koordynatorka projektów; analityczka; pracownik Instytutu Spraw Publicznych; Ariel Modrzyk - socjolog; doktorant Uniwersytetu Im. Adama Mickiewicza na kierunku socjologia; Agnieszka Długosz - doktor nauk humanistycznych; pracownik Uniwersytetu Rzeszowskiego; Tomasz Trąbiński - absolwent studiów podyplomowy na kierunku filozofia na UKSW; Karol Jachymek - doktor nauk humanistycznych; należy do kadry School of Ideas Uniwersytetu SWPS; zajmuje się historią kultury, codzienności i kinematografii polskiej (w szczególności polskim kinem popularnym i kinem okresu PRL-u), zagadnieniem filmu jako świadectwa historycznego oraz problematyką ciała, płci i seksualności; Joanna Jeśman - kulturoznawca; doktor nauk humanistycznych; należy do kadry School of Ideas Uniwersytetu SWPS; zajmuje się wpływem medycyny i nowoczesnych biotechnologii na społeczeństwo; Monika Sońta - absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego na kierunku stosunki międzynarodowe; studia podyplomowe z psychologii reklamy; doktorantka w Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie; Katarzyna Twardowska - absolwentka Wydziału Ekonomicznego UMCS w Lublinie (kierunek Ekonomia oraz Finanse i Rachunkowość) oraz Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych w Warszawie (Studium Polityki Zagranicznej); od 2013 roku zatrudniona na stanowisku asystenta w Katedrze Gospodarki Światowej i Integracji Europejskiej na Wydziale Ekonomicznym UMCS; Agata Ciastoń - kulturoznawczyni; w Instytucie Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego przygotowuje doktorat na temat fotografii w filmie; prezeska wrocławskiej Fundacji MOMO; interesuje się teorią fotografii, motywami kulinarnymi oraz zwierzęcymi w sztukach wizualnych; publikowała m.in. w: „Kultura Miasta”, „Kino”, o.pl; współautorka książki „Stanisław Lenartowicz. Twórca osobny”; Mateusz Skrzeczkowski - kulturoznawca; asystent w Instytucie Kultury i Komunikowania w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej; prezes Fundacji Mnemosyne; Radosław Filip Muniak - filozof; kulturoznawca ; początkujący pisarz; wieloletni wykładowca SWPS w Warszawie; absolwent filozofii Uniwersytetu Warszawskiego ;instruktor nurkowania; zajmuje się filozofią kultury, antropologią i estetyką;

Abstrakt:

Problematyka książki ogniskuje się wokół praktyk podejmowanych w kuchni, przy jedzeniu oraz podczas jego przyrządzania. Podzielona została na trzy części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości, etc.Druga część książki poświęcona jest "medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".Trzecia część zabiera czytelnika w najmroczniejsze sfery kulinarnych doświadczeń. Podjęte tam zostają rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie.

Spis treści:

Zawiera: Wstęp; 1. Jedzenie w (nie)świadomości; 2. Konteksty wybranych reprezentacji jedzenia w kulturze współczesnej; 3. Między etyką a fizjologią, między pragnieniem a potrzebą

Wydawca:

Wydawnictwo Naukowe Katedra

Miejsce wydania:

Gdańsk

Identyfikator:

oai:archiwum.edu.pl:406168

Sygnatura:

BN 2.921.944

ISBN/ISSN:

ISBN 978-83-63434-18-2

Język:

polski

Link do katalogu biblioteki:

kliknij tutaj, żeby przejść

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Uniwersytecka Collegium Europaeum w Gnieźnie

Archiwum:

Biblioteka Uniwersytecka Collegium Europaeum w Gnieźnie

Dodatkowe informacje :

"Biblioteka Uniwersytecka Collegium Europaeum w Gnieźnie; ul.Kostrzewskiego 5-7, 62-200 Gniezno;E-mail: bibliotekaike@amu.edu.pl; tel. 61 829 48 11"

URL:

http://kinoikuchnia.pl/2014/06/w-garnku-kultury-recenzja/; http://szuflada.net/w-garnku-kultury-rozwazania-nad-jedzeniem-w-przestrzeni-spoleczno-kulturowej ; kliknij tutaj, żeby przejść

Format obiektu cyfrowego:

text/xml

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2 lut 2017

Data dodania obiektu:

2 lut 2017

Liczba wyświetleń treści obiektu:

$number.toString().replaceAll("[0-9](?=(?:[0-9]{3})+(?![0-9]))", "$0 ")

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://archiwum.edu.pl/publication/500026

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty Podobne

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji