Tytuł:

"Historia polskiego smaku. Kuchnia - Stół - Obyczaje"

Liczba stron:

294 + 1 str. źródła ilustracji

Twórca:

Maja Łozińska - zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym; studiuje dawne listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe

Współtwórca:

Jan Łoziński - bada obyczajowość Polaków w minionych wiekach

Temat i słowa kluczowe:

kuchnia ; jedzenie ; potrawy ; Piastowie ; Jagiellonowie ; kuchnia sarmacka ; PRL ; produkty spożywcze ; kuchnia polska ; kuchnia ziemiańska ; kuchnia narodowa

Zakres przestrzenny:

Polska

Zakres czasowy:

Polska Piastów - PRL

Dziedzina, dyscyplina, subdyscyplina:

dziedzina nauk humanistycznych ; historia ; historia codzienności

Problemy badawcze:

jak zmieniała się kuchnia polska na przestrzeni dziejów?

Kategorie społeczne, których dotyczy dokument:

Polacy

Obszary tematyczne:

używanie, zażywanie, spożywanie

Postacie życia społ.-polit. występujące w tekście:

Bolesław Bierut ; Wiesław Gomułka

Abstrakt:

Książka opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku państwowości aż po czasy PRL-u. Przedstawia zmieniające się przez wieki menu Polaków, a także przeobrażenia całej szeroko pojętej kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Książka opisuje odczucia, wierzenia i przesądy Polaków dotyczące pożywienia. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski analizując inwentarze, rachunki dworskie i królewskie, relacje z podróży do Rzeczpospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Opierają się na różnorakich źródłach, od archeologicznych po gazetowe.

Spis treści:

Zawiera: Wstęp; Kuchnia Piastów i Jagiellonów; Przy sarmackim stole; Od Sasów do króla Stasia; Kuchnia ziemiańska, czyli narodowa; Przedwojenne smaki; Za Bieruta i Gomułki; Słownik potraw i produktów dawnej kuchni polskiej; Bibliografia

Miejsce wydania:

Wydawnictwo Naukowe PWN

Typ obiektu:

książka

Sygnatura:

BN 1.530.908

ISBN/ISSN:

ISBN 978-83-01-17102-5

Język:

polski

Link do katalogu biblioteki:

kliknij tutaj, żeby przejść

Data wydania:

2012

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu

Archiwum:

Biblioteka Instytutu Filologii Polskiej UAM

Dodatkowe informacje :

Biblioteka Instytutu Filologii Polskiej UAM ;ul. Fredry 10;61-701 Poznań; tel. 61 829 46 82;e-mail: liber@amu.edu.pl

Format obiektu cyfrowego:

text/xml

Informacje o badaniu:

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski analizując inwentarze, rachunki dworskie i królewskie, relacje z podróży do Rzeczpospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Opierają się na różnorakich źródłach, od archeologicznych po gazetowe.


Zewnętrzna treść

Treść tej publikacji znajduje się poza biblioteką cyfrową.

Kliknij link poniżej, aby wyświetlić treść.

https://alpha.bn.org.pl/search~S5*pol?/thistoria+polskiego+smaku/thistoria+polskiego+smaku/1%2C1%2C2%2CB/frameset&FF=thistoria+polskiego+smaku+kuchnia+sto~al~a+obyczaje&1%2C%2C2
×

Cytowanie

Styl cytowania: