Tytuł:

"O kulturowym dziedzictwie wypasania owiec i symbolice pasterskiej oraz o kunszcie kucharskim i dobrym smaku"

Tom :

14

Liczba stron:

27

Twórca:

Marek Rembierz; dr hab. Adiunkt w Zakładzie Etnologii i Geoografii Kultury Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Temat i słowa kluczowe:

kuchnia góralska ; dziedzictwo kulturowe ; tradycja pasterska ; "Święto baraniny"

Zakres przestrzenny:

Karpaty Polskie ; Śląsk

Zakres czasowy:

2013-2014

Dziedzina, dyscyplina, subdyscyplina:

dziedzina nauk społecznych

Problemy badawcze:

Redyk Karpacki - Transhumance 2013 i Święto baraniny jako próba restytuowania i upowszechniania dziedzictwa kulturowego; Współczesna kultura pasterska a tradycja; Symboliczne znaczenie motywu pasterstwa i obrazu owcy w przestrzeni kulturowej.

Kategorie społeczne, których dotyczy dokument:

współczesne społeczeństwo polskie ; ludność pasterska

Obszary tematyczne:

reprodukowanie i wytwórczość

Abstrakt:

Główny przedmiot publikacji stanowi refleksja nad powiązaniami pomiędzy tradycją a nowoczesnością w kontekście kultury pasterskiej na przykładzie wydarzeń masowych z nią związanych. Artykuł składa się z trzech części: w pierwszej opisane zostały w kontekście społecznym i historycznym wydarzenia „Redyk Karpacki – Transhumance 2013” oraz „Święto baraniny”. Autor przedstawia te dwie imprezy masowe jako próbę odrodzenia tradycji pasterskiej i wpisania jej we współczesne realia. Druga część to przedstawienie symbolicznych i religijnych konotacji, jakie występują w relacji pasterz-owca. Ostatnia poświęcona jest specyfice kuchni pasterskiej. Rozważania autora poprzedzone zostały analizą danych zastanych oraz studium przypadku dwóch festiwali poświęconych kulturze pasterskiej.

Spis treści:

Zawiera: 1. Odkrywanie sensu kultury i jej współtworzenie w kontekście świata przyrody.; 2. Motywy pasterskie i obraz owcy w przestrzeni symbolicznej.; 3. Metaforyka owiec i pasterza w opisie relacji międzyludzkich i w wyobraźni religijnej.; 4. Elementy historii kulinarnych obyczajów i wartościowań.; 5. Mistrzostwo - kunszt - smak.; 6. Na zakończenie.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

Miejsce wydania:

Katowice

Typ obiektu:

artykuł

Sygnatura:

BN 2.828.867 A

ISBN/ISSN:

ISSN 2353-9860

Język:

polski

Link do katalogu biblioteki:

kliknij tutaj, żeby przejść

Seria wydawnicza:

Prace Naukowe Uniwersytetu Ślaskiego w Katowicach

Jest częścią:

Studia Etnologiczne i Antropologiczne

Data wydania:

2014

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu

Archiwum:

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu

Miejsce w archiwum:

Czasopisma - Magazyn

Dodatkowe informacje :

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu; ul. Ratajczaka 38/40; 61-816 Poznań; 61 829 38 17; 61 829 38 24 (fax); library@amu.edu.pl

URL:

kliknij tutaj, żeby przejść

Format obiektu cyfrowego:

text/xml

Informacje o badaniu:

Analiza danych zastanych na temat współczesnej kultury i symboliki pasterskiej oraz studium przypadku wydarzeń Redyk Karpacki -Transhumance 2013 i Święto Baraniny


Zewnętrzna treść

Treść tej publikacji znajduje się poza biblioteką cyfrową.

Kliknij link poniżej, aby wyświetlić treść.

https://seia.us.edu.pl/sites/default/files/SE_T14.pdf
×

Cytowanie

Styl cytowania: