Tytuł:

Ideologia na talerzu. Antropologia kultury kulinarnej PRLu

Liczba stron:

100

Twórca:

Grzegorz Piotrowski, student etnologii na UAM w Poznaniu. Studia w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej w Poznaniu ukończył w 2005 roku. Obecnie pracownik naukowy School of Social Sciences Södertörn University w Sztokholmie

Nazwiska powiązane:

Michał Buchowski

Temat i słowa kluczowe:

kuchnia ; jedzenie ; kultura kulinarna ; zwyczaje ; przyzwyczajenia ; ideologia ; propaganda ; książki kucharskie ; stołówka ; żywienie zbiorowe ; PRL ; komunizm ; zakupy ; gotowanie ; kobiety ; dom

Zakres przestrzenny:

Polska

Zakres czasowy:

ca. 1945-2005

Dziedzina, dyscyplina, subdyscyplina:

dziedzina nauk społecznych ; antropologia kulturowa ; etnologia ; antropologia jedzenia

Problemy badawcze:

Na czym polegała specyfika kultury kulinarnej PRLu? W jaki sposób kultura ta była wprowadzana przez komunistyczne władze?; W jaki sposób reagowano na próby zmiany zwyczajów żywieniowych Polaków?; Co przetrwało z kultury kulinarnej PRLu do współczesnych czasów?; W jaki sposób kultura ta jest dziś pamiętana?

Kategorie społeczne, których dotyczy dokument:

kobiety ; gospodynie domowe żyjące w czasach PRLu

Obszary tematyczne:

używanie, zażywanie, spożywanie

Abstrakt:

Praca magisterska jest próbą odpowiedzi na pytanie o specyfikę kultury kulinarnej w PRL-u, a dokładniej o to, w jaki sposób była ona konstruowana przez komunistyczne władze oraz jak do nowych obyczajów kulinarnych adaptowały się osoby żyjące w interesującym autora okresie. Autor odpowiada na te pytania posługując się zarówno koncepcjami teoretycznymi z zakresu antropologii jedzenia, jak i prowadząc badania empiryczne. Te ostatnie opierają się na analizie materiałów zastanych- są to dzieła literackie oraz książki kucharskie z okresu PRL-u, a także na wywiadach pogłębionych przeprowadzonych z kobietami żyjącymi w okresie PRLu, a mieszkającymi dziś zarówno na wsi, jak i w miastach.

Spis treści:

zawiera: Wstęp; Rozdział 1. Teoria; Rozdział 2. Historia; Rozdział 3. Praktyka; Zakończenie. Wnioski; Bibliografia

Typ obiektu:

praca magisterska

Język:

polski

Udostępniane przez:

Publikacja podlega ochronie na podstawie ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych ze zmianami. Elektroniczna wersja publikacji została przygotowana w zgodzie z brzmieniem ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych

Data wydania:

2005

Data utworzenia:

2016

Podmioty dysponujące prawami autorskimi do badań:

Umowa o korzystanie z utworu (licencja niewyłączna) zawarta z właścicielem majątkowych praw autorskich

Zakres anonimizacji :

pełna

Regulaminy, przepisy:

Regulamin repozytorium cyfrowego Archiwum Badań nad Życiem Codziennym, wraz z załącznikami (warunki licencji, wzór umowy o powierzenie przetwarzania danych osobowych, polityka prywatności oraz wzór zawiadomienia o podejrzeniu naruszenia praw lub dóbr osobistych), dostępny pod adresem: http://archiwum.edu.pl/regulamin/; Regulamin repozytorium oraz dokumenty z nim związane (załączniki) odwołują się do: ustawy z dnia 18 lipca 2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną ze zmianami; ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych ze zmianami; ustawy z dnia 27 lipca 2001r. o ochronie baz danych ze zmianami

Digitalizacja:

Archiwum Badań nad Życiem Codziennym

Sposób pozyskania:

Osoba prywatna

Sponsor digitalizacji:

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Format obiektu cyfrowego:

application/pdf

Informacje o badaniu:

Badania dotyczą kultury kulinarnej w okresie PRLu, jej ideologii, sposbów jej wprowadzania przez komunistyczne władze oraz społecznych reakcji na tego rodzaju innowacje kulturowe. Autor analizuje dzieła literackie opisujące kulturę kulinarną w okresie PRLu, książki kucharskie z tamtego czasu, a także przeprowadził 17 wywiadów pogłębionych z kobietami pamiętającymi PRL-owską rzeczywistość.

×

Cytowanie

Styl cytowania: