Title:

"Historia polskiego smaku. Kuchnia - Stół - Obyczaje"

NumberOfPages:

294 + 1 str. źródła ilustracji

Creator:

Maja Łozińska - zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym; studiuje dawne listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe

Contributor:

Jan Łoziński - bada obyczajowość Polaków w minionych wiekach

Subject and Keywords:

kuchnia ; jedzenie ; potrawy ; Piastowie ; Jagiellonowie ; kuchnia sarmacka ; PRL ; produkty spożywcze ; kuchnia polska ; kuchnia ziemiańska ; kuchnia narodowa

Temporal coverage:

Polska

Spatial coverage:

Polska Piastów - PRL

ResearchDomains:

dziedzina nauk humanistycznych ; historia ; historia codzienności

ResearchProblems:

jak zmieniała się kuchnia polska na przestrzeni dziejów?

SocialCategories:

Polacy

ResearchFields:

używanie, zażywanie, spożywanie

HistoricalPersons:

Bolesław Bierut ; Wiesław Gomułka

Abstract:

Książka opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku państwowości aż po czasy PRL-u. Przedstawia zmieniające się przez wieki menu Polaków, a także przeobrażenia całej szeroko pojętej kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Książka opisuje odczucia, wierzenia i przesądy Polaków dotyczące pożywienia. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski analizując inwentarze, rachunki dworskie i królewskie, relacje z podróży do Rzeczpospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Opierają się na różnorakich źródłach, od archeologicznych po gazetowe.

Table of contents:

Zawiera: Wstęp; Kuchnia Piastów i Jagiellonów; Przy sarmackim stole; Od Sasów do króla Stasia; Kuchnia ziemiańska, czyli narodowa; Przedwojenne smaki; Za Bieruta i Gomułki; Słownik potraw i produktów dawnej kuchni polskiej; Bibliografia

Place of publication:

Wydawnictwo Naukowe PWN

Object type:

książka

Signature:

BN 1.530.908

ISBN/ISSN:

ISBN 978-83-01-17102-5

Language:

polski

Link to library:

click here to follow the link

Publication date:

2012

Location of original object:

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu

Archives:

Biblioteka Instytutu Filologii Polskiej UAM

Additional information:

Biblioteka Instytutu Filologii Polskiej UAM ;ul. Fredry 10;61-701 Poznań; tel. 61 829 46 82;e-mail: liber@amu.edu.pl

Digital object format:

text/xml

ResearchInfo:

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski analizując inwentarze, rachunki dworskie i królewskie, relacje z podróży do Rzeczpospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Opierają się na różnorakich źródłach, od archeologicznych po gazetowe.

×

Citation

Citation style: