Tytuł:

"Perły przed wieprze"

Tom :

3-4

Liczba tomów:

4

Liczba stron:

2

Twórca:

Małgorzata Haładewicz; doktor filologii angielskiej; starszy wykładowca w Studium Języków Obcych Politechniki Opolskiej.

Temat i słowa kluczowe:

zwierzęta ; zabijanie ; hodowla ; pożywienie ; praktyki językowe ; reklama ; sprzedaż mięsa ; uprzedmiotowienie

Zakres przestrzenny:

Polska

Dziedzina, dyscyplina, subdyscyplina:

dziedzina nauk humanistycznych ; językoznawstwo ; socjolingwistyka

Problemy badawcze:

Praktyki językowe związane z wytwarzaniem żywnosci ze zwierząt; Oddzielanie warstwy znaczącego od znaczonego; Język reklamy związanej z żywnością pochodzenia zwierzecego.

Kategorie społeczne, których dotyczy dokument:

współczesne społeczeństwo polskie

Obszary tematyczne:

nieformalne pozadomowe

Abstrakt:

Artykuł zawiera informacje na temat zabiegów językowych stosowanych w życiu codziennym, które na celu mają oddalenie nabywania i spożywania mięsa od faktu pozyskiwania go poprzez zabijanie zwierząt. Praca składa się z wprowadzenia opisującego codzienne praktyki językowe związane z zakrywaniem aktu zabijania zwierząt w celach konsumpcyjnych, następnie prezentuje przykłady takiego działania oraz strategie reklamowe dotyczące wyrobów mięsnych wykorzystujące wizerunek zwierząt. Wnioski przedstawione w publikacji wyprowadzone zostały z językoznawczej analizy słownictwa związanego z pozyskiwaniem i konsumowaniem żywności pochodzenia zwierzęcego.

Wydawca:

Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki

Typ obiektu:

artykuł

Sygnatura:

UAM 99372 III

ISBN/ISSN:

ISSN 1230-6142

Język:

polski

Link do katalogu biblioteki:

kliknij tutaj, żeby przejść

Seria wydawnicza:

Konteksty. Polska Sztuka Ludowa – antropologia kultury, etnografia, sztuka

Data wydania:

1994

Lokalizacja oryginału:

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu

Archiwum:

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu

Miejsce w archiwum:

Czasopisma - Magazyn

Dodatkowe informacje :

Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu; ul. Ratajczaka 38/40; 61-816 Poznań; 61 829 38 17; 61 829 38 24 (fax); library@amu.edu.pl

URL:

kliknij tutaj, żeby przejść

Format obiektu cyfrowego:

text/xml

Informacje o badaniu:

Językoznawcza analiza dyskursu na temat pozyskiwania mięsa.

×

Cytowanie

Styl cytowania: