Title:

"W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno - kulturowej"

NumberOfPages:

252

Creator:

Aleksandra Drzał - Sierocka - doktor nauk humanistycznych; należy do kadry School of Ideas Uniwersytetu SWPS; prowadzi zajęcia z przedmiotów związanych z historią filmu, kulturą audiowizualną oraz kulturowymi kontekstami jedzenia; jest opiekunem naukowym studenckiego koła Kinematograf

Contributor:

Joanna Mroczkowska - antropolog; doktorant w Instytucie Badań Interdyscyplinarnych Artes Liberales przy Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego; Dominika Potkańska - koordynatorka projektów; analityczka; pracownik Instytutu Spraw Publicznych; Ariel Modrzyk - socjolog; doktorant Uniwersytetu Im. Adama Mickiewicza na kierunku socjologia; Agnieszka Długosz - doktor nauk humanistycznych; pracownik Uniwersytetu Rzeszowskiego; Tomasz Trąbiński - absolwent studiów podyplomowy na kierunku filozofia na UKSW; Karol Jachymek - doktor nauk humanistycznych; należy do kadry School of Ideas Uniwersytetu SWPS; zajmuje się historią kultury, codzienności i kinematografii polskiej (w szczególności polskim kinem popularnym i kinem okresu PRL-u), zagadnieniem filmu jako świadectwa historycznego oraz problematyką ciała, płci i seksualności; Joanna Jeśman - kulturoznawca; doktor nauk humanistycznych; należy do kadry School of Ideas Uniwersytetu SWPS; zajmuje się wpływem medycyny i nowoczesnych biotechnologii na społeczeństwo; Monika Sońta - absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego na kierunku stosunki międzynarodowe; studia podyplomowe z psychologii reklamy; doktorantka w Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie; Katarzyna Twardowska - absolwentka Wydziału Ekonomicznego UMCS w Lublinie (kierunek Ekonomia oraz Finanse i Rachunkowość) oraz Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych w Warszawie (Studium Polityki Zagranicznej); od 2013 roku zatrudniona na stanowisku asystenta w Katedrze Gospodarki Światowej i Integracji Europejskiej na Wydziale Ekonomicznym UMCS; Agata Ciastoń - kulturoznawczyni; w Instytucie Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego przygotowuje doktorat na temat fotografii w filmie; prezeska wrocławskiej Fundacji MOMO; interesuje się teorią fotografii, motywami kulinarnymi oraz zwierzęcymi w sztukach wizualnych; publikowała m.in. w: „Kultura Miasta”, „Kino”, o.pl; współautorka książki „Stanisław Lenartowicz. Twórca osobny”; Mateusz Skrzeczkowski - kulturoznawca; asystent w Instytucie Kultury i Komunikowania w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej; prezes Fundacji Mnemosyne; Radosław Filip Muniak - filozof; kulturoznawca ; początkujący pisarz; wieloletni wykładowca SWPS w Warszawie; absolwent filozofii Uniwersytetu Warszawskiego ;instruktor nurkowania; zajmuje się filozofią kultury, antropologią i estetyką;

Subject and Keywords:

kulinaria łowieckie ; jedzenie ; kuchnia ; marnotrawienie żywności ; gospodarstwo ; dom ; wieś ; konsumpcja ; konsument ; ekologia ; żywność ; coca-cola ; PRL ; kino polskie ; biochemia ; blogosfera ; blogerzy ; internet ; feminizm ; gender ; program kulturalny ; głód ; kanibalizm ; food film

Temporal coverage:

polska ; Białostocka wieś ; Warszawa

ResearchDomains:

dziedzina nauk społecznych ; socjologia ; kulturoznawstwo ; socjologia jedzenia

ResearchProblems:

jakie funkcje spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu?; na ile zdajemy sobie sprawę z potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości?; jak wygląda kulinarna codzienność na wsi?; specyfika marnotrawienia żywności; czym jest marnotrawienie żywności?; jakie są przyczyny marnotrawienia żywności?; czym jest uważne jedzenie?; jak pokazywane jest jedzenie w sztuce?; jakie komunikaty przekazują blogi kulinarne?; typy, formy i cechy charakterystyczne programów kulinarnych; jakie są kluczowe kierunki zmian komunikatów w programach kulinarnych?; jaka jest istota kanibalizmu?;

SocialCategories:

Polacy ; blogerzy kulinarni ; widzowie telewizyjnych programów kulinarnych

ResearchFields:

używanie, zażywanie, spożywanie

OtherTags:

książka powstała jako wynik konferencji "(Po) Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno - kulturowej XXI wieku";

Abstract:

Problematyka książki ogniskuje się wokół praktyk podejmowanych w kuchni, przy jedzeniu oraz podczas jego przyrządzania. Podzielona została na trzy części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości, etc.Druga część książki poświęcona jest "medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".Trzecia część zabiera czytelnika w najmroczniejsze sfery kulinarnych doświadczeń. Podjęte tam zostają rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie.

Table of contents:

Zawiera: Wstęp; 1. Jedzenie w (nie)świadomości; 2. Konteksty wybranych reprezentacji jedzenia w kulturze współczesnej; 3. Między etyką a fizjologią, między pragnieniem a potrzebą

Publisher:

Wydawnictwo Naukowe Katedra

Place of publication:

Gdańsk

Object type:

książka

Signature:

BN 2.921.944

ISBN/ISSN:

ISBN 978-83-63434-18-2

Language:

polski

Link to library:

click here to follow the link

Publication date:

2014

Location of original object:

Biblioteka Uniwersytecka Collegium Europaeum w Gnieźnie

Archives:

Biblioteka Uniwersytecka Collegium Europaeum w Gnieźnie

Additional information:

"Biblioteka Uniwersytecka Collegium Europaeum w Gnieźnie; ul.Kostrzewskiego 5-7, 62-200 Gniezno;E-mail: bibliotekaike@amu.edu.pl; tel. 61 829 48 11"

URL:

http://kinoikuchnia.pl/2014/06/w-garnku-kultury-recenzja/; http://szuflada.net/w-garnku-kultury-rozwazania-nad-jedzeniem-w-przestrzeni-spoleczno-kulturowej ; click here to follow the link

Digital object format:

text/xml

×

Citation

Citation style: